Italijanska kruhova solata

Italijanska kruhova solata 2560 1708 Andrej

Lahka, nasitna, okusna in predvsem zdrava italijanska kruhova solata a-la Kekec!

Za uravnovešeno in zdravo prebavo nujno potrebujemo veliko količino vlaknin. Najpreprostejši način vključevanja vlaknin v našo prehrano je v obliki zelenjave.

Kekec je pripravil recept za ta pravo solato.

Sestavine za: 4 osebe

Sestavine:

  • Solata:
    • 200 g starega kruha,
    • 1 kumara,
    • 200 g paradižnika,
    • 1 rdeča čebula,
    • 50 g rukole,
    • vejica bazilike,
    • 100 g mocarele,
    • 145 g mesni narezek KEKEC
  • Preliv:
    • 60 ml olivnega olja,
    • 2 žlici belega balzamičnega kisa,
    • 2 žlici limoninega soka,
    • 1 žlica nasekljanega peteršilja,
    • 1/2 žličke meda,
    • gorčica,
    • sol,
    • poper.
Italijanska kruhova solata

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  2. Kruh zrežemo na približno 1 cm debele rezine. Rezine nato razrežemo na 1 cm velike kocke.
  3. Kocke razporedimo po plitkem pekaču.
  4. Pekač s kruhom za nekaj minut potisnemo v ogreto pečico, da se kocke zlatorjavo zapečejo in postanejo hrustljave.
  5. Zelenjavo (kumaro, paradižnik in rukolo) operemo in zrežemo na za grižljaj velike kose.
  6. Čebulo olupimo, prerežemo na pol in obe polovici zrežemo na tanke rezine.
  7. Dodamo še na kocke narezan mesni narezek in na rahlo premešamo.
  8. V manjši skledi pripravimo solatni preliv iz olivnega olja, balzamičnega kisa, limoninega soka, peteršilja, meda in gorčice,
  9. katerega solimo in popramo.
  10. Preliv dobro premešamo, ter prelijemo čez prej pripravljeno solato.
  11. Solato pustimo stati približno 15 minut, da se sokovi dobro premešajo med seboj.
  12. Baziliko operemo in osušimo. Z vejic potrgamo listke in z njimi okrasimo solato.
  13. Prav tako dodamo na koncu še mocarelo.

Kekec vam želi dober tek!

Nasvet: Solato lahko prirediš povsem po svojem okusu. Dodaš lahko rdečo papriko, redkvice, olive, korenček … Tudi preliv lahko zamenjaš.

Zanimivost: Beseda “solata” izvira iz latinščine “herba salata”, ki v dobesednem prevodu pomeni “soljena zelišča”.

Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav? 

Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.