Lahka, nasitna, okusna in predvsem zdrava italijanska kruhova solata a-la Kekec!
Za uravnovešeno in zdravo prebavo nujno potrebujemo veliko količino vlaknin. Najpreprostejši način vključevanja vlaknin v našo prehrano je v obliki zelenjave.
Kekec je pripravil recept za ta pravo solato.
Sestavine za: 4 osebe
Sestavine:
- Solata:
- 200 g starega kruha,
- 1 kumara,
- 200 g paradižnika,
- 1 rdeča čebula,
- 50 g rukole,
- vejica bazilike,
- 100 g mocarele,
- 145 g mesni narezek KEKEC
- Preliv:
- 60 ml olivnega olja,
- 2 žlici belega balzamičnega kisa,
- 2 žlici limoninega soka,
- 1 žlica nasekljanega peteršilja,
- 1/2 žličke meda,
- gorčica,
- sol,
- poper.

Postopek:
- Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
- Kruh zrežemo na približno 1 cm debele rezine. Rezine nato razrežemo na 1 cm velike kocke.
- Kocke razporedimo po plitkem pekaču.
- Pekač s kruhom za nekaj minut potisnemo v ogreto pečico, da se kocke zlatorjavo zapečejo in postanejo hrustljave.
- Zelenjavo (kumaro, paradižnik in rukolo) operemo in zrežemo na za grižljaj velike kose.
- Čebulo olupimo, prerežemo na pol in obe polovici zrežemo na tanke rezine.
- Dodamo še na kocke narezan mesni narezek in na rahlo premešamo.
- V manjši skledi pripravimo solatni preliv iz olivnega olja, balzamičnega kisa, limoninega soka, peteršilja, meda in gorčice,
- katerega solimo in popramo.
- Preliv dobro premešamo, ter prelijemo čez prej pripravljeno solato.
- Solato pustimo stati približno 15 minut, da se sokovi dobro premešajo med seboj.
- Baziliko operemo in osušimo. Z vejic potrgamo listke in z njimi okrasimo solato.
- Prav tako dodamo na koncu še mocarelo.
Kekec vam želi dober tek!
Nasvet: Solato lahko prirediš povsem po svojem okusu. Dodaš lahko rdečo papriko, redkvice, olive, korenček … Tudi preliv lahko zamenjaš.
Zanimivost: Beseda “solata” izvira iz latinščine “herba salata”, ki v dobesednem prevodu pomeni “soljena zelišča”.
Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav?
Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.