Hajdinska zlejvanka s šunko in bučnim oljem á la Kekec

Hajdinska zlejvanka s šunko in bučnim oljem á la Kekec 653 408 Andrej

Ko jo boš dal/-a na mizo,  še drobtin ne bi ostalo! Preprosta, a nepremagljiva klasika!

Hajdinska zlejvanka je bila nekoč priljubljen zajtrk ali malica na Štajerskem. Verjemite – tudi danes je ne bi nič ostalo!

“A la Kekec” verzija z dodatkom šunke in bučnega olja je nora kombinacija, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne gurmane!

Potrebujemo:

  • 1 l mleka
  • 250 g ajdove moke
  • 2 jajci
  • Sol
  • Bučno olje
  • Kekec s šunko (2x)
  • Kislo smetano

Postopek:

Moko, mleko, jajca in sol razžvrkljamo, in sicer tako, da dobimo gladko, tekoče testo.

Pekač namažemo z bučnim oljem in ga segrejemo. Na pregreto olje v pekaču vlijemo žvrkljano testo.

Pečemo v pečici na 200 °C tako dolgo, da se začne dvigovati. Tedaj znižamo temperaturo na 175 °C in dobro zapečemo.

Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, pokapljamo s kislo smetano, bučnim oljem in Kekec s šunko.

Pristno domača, a pregrešno dobra!

Bučno olje ni le za solate – v Zlejvanki doda bogat oreškast okus.