Mežerli: kraljevski okus za posebne priložnosti.
V osnovi je Mežerli bogata drobovinska jed iz Gorenjske. Nekoč je bila rezervirana za posebne priložnosti, “á la Kekec” verzija pa dodaja svežino in prefinjenost skozi nove okuse in teksture.
Sestavine:
- Kekec mesni narezek (2x)
- Sol
- 100 g zaseke
- 2 kom čebule
- Majaron
- Poper
- 300 g starega belega kruha
- Mleko
- 2 jajci
- Svinjska mrežica
Postopek:
Kekec mesni narezek drobno nasekljamo. Na masti posteklenimo čebulo in dodamo k nasekljanemu narezku. Dodamo majaron in poper ter dobro premešamo. Zmesi dodamo na kocke narezan star kruh, ki ga prelijemo z vrelim mlekom.
Ko je zmes ohlajena, dodamo jajca in tako pripravljeno maso oblikujemo v kroglice. Kroglice zavijemo v svinjsko mrežico ter pečemo v pečici na 190 °C, približno 45 min.
Postrežemo s krompirjevo solato ali okisanim krompirjem.
Tradicionalno bogat, za najbolj zahtevne gurmane!

V Avstriji obstaja podobna jed, imenovana “Beuschel”, ki prav tako uporablja drobovino.