Sveže iz pečice vam Kekec predstavlja Žepke sreče. Ko ugriznete v puhasto listnato testo, vaše brbončice preplavi sreča z okusom rjavih šampinjonov, junior Kekec paštete, mletega mesa in čebule.
Žepki so izvrsten prigrizek na piknikih, praznovanjih in razveselili bodo prav vsakega lačnega pohodnika, ko bo osvojil gorski vrh.
Priprava za: 4 osebe
Sestavine:
- 250g mletega mesa
- 1 veliko čebulo
- 100g rjavih šampinjonov
- 1 zavoj listnatega testa
- 1 jajce
- 100g Junior Kekec paštete
- 20g škroba
- sol
- poper
Postopek:
- Narežemo čebulo in gobe na enakomerne rezine in jih na vročem olju v ponvi pražimo, dokler ne čebula postekleni.
- Ko je čebula z gobami popražena, jo skupaj z Junior Kekec pašteto v posodi dobro vmešamo v mleto meso. Maso še posolimo in popopramo. Maso damo malo počivati v hladilnik.
- Ta čas, ko masa počiva, vzamemo listnato testo, ga malo razvaljamo in nato razrežemo na kvadratke približno velikosti 7×7 cm.
- Ko smo narezali listnato testo, razbijemo jajce v skodelico in ga z vilico razžvrkamo.
- Vklopimo pečico in damo greti na 180 stopinj Celzija.
- Ko čakamo, da se pečica segreje na temperaturo, vzamemo maso iz hladilnika in naredimo iz nje primerno velike kroglice. Kroglice nato povaljamo v škrobu in jih tako “pomokane” položimo na sredino kvadratka listnega testa.
- Z jajcem namažemo robove kvadratka in nato žepek zapremo tako, da oblikujemo trikotnik. Robova, kjer ena polovica testa pokrije drugo, nato dobro zapremo s pomočjo vilice.
- Tako zaprte žepke še premažemo z jajcem in jih razporedimo na pekač s peki papirjem.
- Ko se pečica segreje na temperaturo, pečemo žepke v njej 15-20 min oz. dokler se ne lepo zlato obarvajo.
Kekec vam želi dober tek!
Nasvet: Listnato testo lahko tudi zamenjate z doma pripravljenimi testeninami in skuhate slastne raviole sreče.
Zanimivost: Listnato testo je izumil francoski slaščičarski vajenec Claudius Gelée v 17. stoletju. Želel je pripraviti slasten kruh za bolnega očeta, ki so mu zdravniki predpisali dieto osnovano izključno iz moke, vode in masla. Kasneje se je zaposlil v slaščičarni v Parizu, kjer je svoj izum izpopolnil. Slaščičarna je posledično zaradi listnatega testa tudi zaslovela in obogatela.
Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav?
Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.