Babičin lonec z lečo in koprivami á la Kekec

Babičin lonec z lečo in koprivami á la Kekec 653 408 Andrej

Ta krepka jed izvira iz alpskega sveta, kjer so ljudje izkoriščali darove narave.

Koprive so bile v preteklosti pomemben vir hranil, leča pa je bila vedno priljubljena zaradi svoje hranilne vrednosti.

Dodali smo pridih sodobnosti, in sicer s kančkom balzamičnega kisa za zaokrožen okus.

Sestavine:

  • 150 g namočene leče (rdeče in rjave), 
  • 250 g čebule, 
  • 100 g krompirja, 
  • šopek kopriv, 
  • 2 žlici zaseke, 
  • 1 strok česna, 
  • zelišča in začimbe po izbiri (npr. peteršilj, majaron, timijan idr.),
  • 2x Kekec goveji golaž

Postopek:

Nasekljano čebulo prepražimo na maščobi, da postekleni. Dodamo sesekljan česen ter namočeno lečo in dobro premešamo. 

Ko zavre, temperaturo znižamo in pokrito kuhamo še približno 20 min. 

Koprive in krompir umijemo in jih narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Koprive, krompir, sol in zelišča damo v posodo z lečo, zavremo ter pokrito kuhamo še 30 min. 

Dodamo KEKEC GOVEJI GOLAŽ, pokuhamo do  želene gostote, nekoliko okisamo z malo suhega vina, kisa ali limoninega soka in ga po  želji začinimo. 

Gost babičin lonec, ki je poln dobrot, je pripravljen! Dober tek!

Leča je odličen rastlinski vir beljakovin in je v slovenskih jedeh vedno igrala pomembno vlogo.