Goveja juha je kraljica nedeljskih kosil po vsej Sloveniji. Posebnost recepta a la Kekec? Beri naprej!
Jetrni “štrudelj”! Slednji v kombinaciji z bogato juho ustvari pravo harmonijo okusov.
V sodobni preobleki dodamo drobno nasekljana zelišča, ki poudarijo okus in estetiko serviranja.
Sestavine za juho:
- 200 g goveje kosti
- 200 g govejih reber,
- 200 g kg korenja,
- 200 g kg zelene,
- 300 g čebule,
- 200 g peteršiljevega korena,
- 100 g stebelne zelene,
- drobnjak,
- sol,
- celi poper
Postopek:
Juha:
Med blanširanjem pripravimo vso zelenjavo, ki jo narežemo na grobe kose. Čebulo prerežemo na pol in jo opečemo v kozici.
Vse sestavine damo v velik lonec ter zalijemo s hladno vodo, solimo ter dodamo cel poper.
Kuhamo na šibkem ognju in sproti z juhe pobiramo pene. Kuhamo cca. 12h, nato precedimo skozi fino cedilo.
Sestavine za jetrni štrudelj:
- 100 g moke,
- 2 dl mleka,
- 1 jajce,
- sladkor,
- sol,
- 2 x 50 g Ta prave Kekec paštete
Postopek:
Jetrni “štrudelj”:
Pripravimo žvrkljano testo iz katerega spečemo tanke palačinke (ali pa porabimo tiste, ki so nam ostale).
Ko se ohladijo, jih namažemo s Ta pravo Kekec pašteto, nato pa zvijemo. Tako zvito palačinko narežemo na rezine.
Serviranje:
Narezan “štrudelj” á la Kekec položimo v posodo, v katero bomo servirali juho. Zalijemo z vrelo govejo juho in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postežemo.

Goveja juha je osnova mnogih slovenskih jedi in se, če je kaj ostane, pogosto uporablja kot jušna osnova za različne omake.