Goveja juha z jetrnim štrudljem á la Kekec

Goveja juha z jetrnim štrudljem á la Kekec 653 408 Andrej

Goveja juha je kraljica nedeljskih kosil po vsej Sloveniji. Posebnost recepta a la Kekec?  Beri naprej!

Jetrni “štrudelj”! Slednji v kombinaciji z bogato juho ustvari pravo harmonijo okusov.

V sodobni preobleki dodamo drobno nasekljana zelišča, ki poudarijo okus in estetiko serviranja.

Sestavine za juho:

  • 200 g goveje kosti
  • 200 g govejih reber, 
  • 200 g kg korenja, 
  • 200 g kg zelene, 
  • 300 g čebule, 
  • 200 g  peteršiljevega korena, 
  • 100 g stebelne zelene, 
  • drobnjak, 
  • sol, 
  • celi poper

Postopek:

Juha:

Med blanširanjem pripravimo vso zelenjavo, ki jo narežemo na grobe kose. Čebulo prerežemo na pol in jo opečemo v kozici.

Vse sestavine damo v velik lonec ter zalijemo s hladno vodo, solimo ter dodamo cel poper.  

Kuhamo na šibkem ognju in sproti z juhe pobiramo pene. Kuhamo cca. 12h, nato precedimo skozi fino cedilo.

Sestavine za jetrni štrudelj:

Postopek:

Jetrni “štrudelj”:

Pripravimo žvrkljano testo iz katerega spečemo tanke palačinke (ali pa porabimo tiste, ki so nam ostale). 

Ko se ohladijo, jih  namažemo s Ta pravo Kekec pašteto, nato pa zvijemo. Tako zvito palačinko narežemo na  rezine. 

Serviranje:

Narezan “štrudelj” á la Kekec položimo v posodo, v katero bomo servirali juho. Zalijemo z vrelo govejo juho in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postežemo.

Goveja juha je osnova mnogih slovenskih jedi in se, če je kaj ostane, pogosto uporablja kot jušna osnova za različne omake.