Kekec je odpotoval v Gruzijo in tam poskusil domačo specialiteto hačapuri oz. khachapuri. Jed mu je bila tako zelo všeč, da se je odločil, da bo doma pripravil še svojo različico.
Menite, da mu je hačapuri uspel?
Priprava za: 2 hačapurija
Sestavine:
- Testo:
- 250 g bele moke,
- 0,5 dl mlačne vode,
- 1⁄2 vrečke suhega kvasa,
- 0,5 dl mleka,
- 1 jajce,
- 1⁄2 žličke soli,
- malo olja.
- Nadev:
- 150 g naribanega mladega sira,
- 100 g Kekec paštete s šunko,
- 20 g špinače,
- 80 g mini paradižnika.

Postopek:
Testo:
- V mlačni vodi gladko razmešamo kvas in eno žlico moke. Pustimo stati 10 minut.
- Jajce razžvrkljamo in zmešamo z mlekom.
- V večjo skledo stresemo moko in na sredini naredimo jamico.
- Po moki okoli jamice potrosimo sol, v jamico pa vlijemo kvasec, olje ter mešanico mleka in jajca.
- S prsti dobro premešamo, da se sestavine sprimejo skupaj.
- Ko dobimo grobo testo, ga na pomokani delovni površini dobro pregnetemo, da postane povsem gladko, elastično in voljno ter se ne oprijemlje rok in delovne površine.
Hačapuri:
- Ugneteno testo razdelimo na dva dela.
- Vzamemo en del in ga oblikujemo v krog, premera približno 20 do 25 cm. Po testu razporedimo polovico sira, 50 g paštete in 40 g mini paradižnika, ter pri tem pustimo 2 do 3 cm praznega roba, ki ga zapognemo čez nadev ter na sredini dobro stisnemo skupaj (oblikujemo nekakšen mošnjiček).
- Nadevan kruhek s prsti nežno sploščimo in okroglo razvlečemo.
- Po enakem postopku pripravimo drugi del testa.
- Hačapuri pečemo v pečici, ogreti na 230 stopinj Celzija 8 do 10 minut.
- Ko je pečen, po vrhu potrosimo še svežo špinačo in še toplega ponudimo.
Kekec vam želi dober tek!
Nasvet: Hačapuri lahko nadevaš z narezanim paradižnikom tudi, preden daš v pečico in tako skupaj spečeš.
Zanimivost: Hačapuri je zelo priljubljena jed tako v Gruziji kot ostalih državah bivše Sovjetske zveze. V Gruziji naj bi se z draženjem stroškov priprave hačapurija ocenjevalo stopnjo inflacije, s t. i. “hačapuri indeksom”.
Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav?
Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.