Jetrni cmoki so prava poslastica! Ampak priprava je morda za marsikoga neprijetna zaradi močnega vonja svežih jeter (verjetno tudi videza).
Obstaja rešitev, s katero boste lahko uživali tako v cmokih kot v pripravi: ta prava Kekec pašteta!
Sestavine za: 4 osebe
Sestavine:
Za ta prave cmoke:
- 100 g ta prave Kekec paštete,
- 1 rezina starega kruha,
- 1 dl mleka,
- 10 g masla,
- 1⁄2 čebule,
- 1 jajce,
- 2 žlici drobtin (po potrebi),
- sol,
- poper.
Za minestrone:
- 50 g brokolija,
- 50 g cvetače,
- 50 g koruze,
- 50 g fižola,
- 100 g korenja,
- 80 g gomoljne zelene,
- 50 g graha,
- 100 g čebule,
- olivno olje,
- zelenjavna jušna osnova.

Postopek:
Za ta prave cmoke:
- Kruh narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo z mlekom.
- Pustimo stati nekaj minut, da se kruh dobro poji z mlekom.
- Ta čas olupimo in na drobno sesekljamo čebulo.
- V ponvi raztopimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo.
- Pražimo jo toliko časa, da postekleni.
- Nato damo pašteto v skledo in dodamo še prepraženo čebulo, jajca, sol, poper in drobtine.
- Namočen kruh z rokami dobro ožamemo, nato pa dodamo v skledo k ostalim sestavinam.
- Sestavine v skledi s kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
- Pustimo stati nekaj minut, da se drobtine napojijo. Če je zmes preveč lepljiva, dodamo še malo drobtin.
- Z vlažnimi rokami oblikujemo manjše cmoke, ki jih do 10 minut kuhamo v rahlo kipeči juhi.
Za minestrone:
- Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni.
- Dodamo na kocke narezano korenje in zeleno ter ju na hitro popražimo.
- Zalijemo z zelenjavno osnovo ter dodamo ostalo zelenjavo ter kuhamo tako dolgo, da je zelenjava “al dente”.
Kekec vam želi dober tek!
Nasvet: Kekec predlaga minestrone kot jušno osnovo poleg jetrnih cmokov, lahko pa jih pripravite skupaj s poljubno juho. V Nemčiji, Avstriji in na Češkem na primer jih jedo v goveji juhi.
Zanimivost: Jetra so bogat vir vitaminov in mineralov. Še posebej vitamin B12 je za nas zelo pomemben. B12 je v biorazpoložljivi obliki prisoten le v hrani živalskega izvora, zato njegovo pomanjkanje najbolj občutijo vegetarijanci in veganci.
Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav?
Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.