Minestrone s ta pravimi cmoki

Minestrone s ta pravimi cmoki 2560 1708 Nina

Jetrni cmoki so prava poslastica! Ampak priprava je morda za marsikoga neprijetna zaradi močnega vonja svežih jeter (verjetno tudi videza).

Obstaja rešitev, s katero boste lahko uživali tako v cmokih kot v pripravi: ta prava Kekec pašteta!

Sestavine za: 4 osebe

Sestavine:

Za ta prave cmoke:

  • 100 g ta prave Kekec paštete,
  • 1 rezina starega kruha,
  • 1 dl mleka,
  • 10 g masla,
  • 1⁄2 čebule,
  • 1 jajce,
  • 2 žlici drobtin (po potrebi),
  • sol,
  • poper.

Za minestrone:

  • 50 g brokolija,
  • 50 g cvetače,
  • 50 g koruze,
  • 50 g fižola,
  • 100 g korenja,
  • 80 g gomoljne zelene,
  • 50 g graha,
  • 100 g čebule,
  • olivno olje,
  • zelenjavna jušna osnova.
Minestrone s ta pravimi cmokči

Postopek:

Za ta prave cmoke:

  1. Kruh narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo z mlekom.
  2. Pustimo stati nekaj minut, da se kruh dobro poji z mlekom.
  3. Ta čas olupimo in na drobno sesekljamo čebulo.
  4. V ponvi raztopimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo.
  5. Pražimo jo toliko časa, da postekleni.
  6. Nato damo pašteto v skledo in dodamo še prepraženo čebulo, jajca, sol, poper in drobtine.
  7. Namočen kruh z rokami dobro ožamemo, nato pa dodamo v skledo k ostalim sestavinam.
  8. Sestavine v skledi s kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
  9. Pustimo stati nekaj minut, da se drobtine napojijo. Če je zmes preveč lepljiva, dodamo še malo drobtin.
  10. Z vlažnimi rokami oblikujemo manjše cmoke, ki jih do 10 minut kuhamo v rahlo kipeči juhi.

Za minestrone:

  1. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni.
  2. Dodamo na kocke narezano korenje in zeleno ter ju na hitro popražimo.
  3. Zalijemo z zelenjavno osnovo ter dodamo ostalo zelenjavo ter kuhamo tako dolgo, da je zelenjava “al dente”.

Kekec vam želi dober tek!

Nasvet: Kekec predlaga minestrone kot jušno osnovo poleg jetrnih cmokov, lahko pa jih pripravite skupaj s poljubno juho. V Nemčiji, Avstriji in na Češkem na primer jih jedo v goveji juhi.

Zanimivost: Jetra so bogat vir vitaminov in mineralov. Še posebej vitamin B12 je za nas zelo pomemben. B12 je v biorazpoložljivi obliki prisoten le v hrani živalskega izvora, zato njegovo pomanjkanje najbolj občutijo vegetarijanci in veganci.

Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav? 

Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.