Žvarcet s polento á la Kekec

Žvarcet s polento á la Kekec 653 408 Andrej

Mes(e)no zlato na žlico! Hitro, enostavno, pomirjajoče.

Žvarcet. Izvira iz severovzhodne Slovenije.Tradicionalno so jo pripravljali iz drobovine. Naša, “á la Kekec” verzija, jo povzdigne s kakovostnimi sestavinami in sodobnim servirnim pristopom.

Sestavine:

  • Kekec golaž – 2x, 
  • košček limone, 
  • vejico majarona, 
  • 3 žlice masla, 
  • 100 g koruznega zdroba, 
  • 500 g mleka,
  • 200 g sladke smetane, 
  • vodo, 
  • sol

Postopek:

Žvarcet:

Kekec golaž presipamo v kozico, v katero damo še košček limone, vejico majarona in malo  vode. Kuhamo 5 min, nato dodamo na maslu prepražene drobtine in pokuhamo. Na  koncu dodamo še žlico masla.  

Polenta: 

V lonec nalijemo vodo, mleko, smetano in maslo. Ko se maslo raztopi in tekočina zavreje, postopoma dodajamo koruzni zdrob. 

Ko vmešamo ves koruzni zdrob, kuhamo približno 3-5 minut – toliko da se polenta zgosti. Nato jo prestavimo v thermomix posodo in nastavimo na kuhanje 80 minut na 90 stopinj, hitrost 3. 

Ko je polenta kuhana, prestavimo hitrost na 10 ter miksamo približno 3 minute. 

Dišeče! Tolažilno! Legendarno! Pa dober tek! 

Ime “Žvarcet” izhaja iz nemške besede “Schwartl”, ki pomeni drobovino.