Mes(e)no zlato na žlico! Hitro, enostavno, pomirjajoče.
Žvarcet. Izvira iz severovzhodne Slovenije.Tradicionalno so jo pripravljali iz drobovine. Naša, “á la Kekec” verzija, jo povzdigne s kakovostnimi sestavinami in sodobnim servirnim pristopom.
Sestavine:
- Kekec golaž – 2x,
- košček limone,
- vejico majarona,
- 3 žlice masla,
- 100 g koruznega zdroba,
- 500 g mleka,
- 200 g sladke smetane,
- vodo,
- sol
Postopek:
Žvarcet:
Kekec golaž presipamo v kozico, v katero damo še košček limone, vejico majarona in malo vode. Kuhamo 5 min, nato dodamo na maslu prepražene drobtine in pokuhamo. Na koncu dodamo še žlico masla.
Polenta:
V lonec nalijemo vodo, mleko, smetano in maslo. Ko se maslo raztopi in tekočina zavreje, postopoma dodajamo koruzni zdrob.
Ko vmešamo ves koruzni zdrob, kuhamo približno 3-5 minut – toliko da se polenta zgosti. Nato jo prestavimo v thermomix posodo in nastavimo na kuhanje 80 minut na 90 stopinj, hitrost 3.
Ko je polenta kuhana, prestavimo hitrost na 10 ter miksamo približno 3 minute.
Dišeče! Tolažilno! Legendarno! Pa dober tek!

Ime “Žvarcet” izhaja iz nemške besede “Schwartl”, ki pomeni drobovino.