Tunina piadina

Tunina piadina 2560 1708 Nina

Italijanska kulinarika je svetovno znana in priljubljena. Kekec se je že poigral z njo v receptu Gurmanski njoki.

Tokrat so njegovo pozornost pritegnile piadine iz pokrajine Romanja, ki je znana po mozaikih, siru in testeninah.

Sestavine za: 4 osebe

Sestavine:

Za nadev:

  • 95 g tunine Kekec paštete,
  • 1 manjšo rdečo in 1 zeleno papriko,
  • 100 g kisle smetane,
  • 80 g koruze v konzervi,
  • 1 čebulo.

Piadine:

  • Že pripravljene iz trgovine.

Ali:

  • 250g moke,
  • 1⁄2 žličke soli,
  • 0,5 dl olivnega olja,
  • 180 ml mlačne vode.
Tunina piadina

Postopek:

Za nadev:

  1. Čebulo in papriko narežemo na tanke rezine.
  2. Tunino pašteto, kislo smetano, ocejeno koruzo damo v posodo in vse skupaj na rahlo zmešamo.
  3. Lahko dodamo še na tanko narezano zeleno solato.
  4. S tako pripravljenim nadevom nadevamo piadine in jih serviramo.

Za domače piadine:

  1. Na mizo stresemo moko in v sredini naredimo jamico.
  2. V jamico dodamo sol in olivno olje. S prsti ali z vilico začnemo od sredine navzven gnesti testo.
  3. Prilijemo še toliko mlačne vode, da se testo drži skupaj.
  4. Gnetemo in mesimo toliko časa, da dobimo voljno in čvrsto testo, ki se ne lepi na roke.
  5. Ugneteno testo oblikujemo v kepo, ki pokrijemo z vlažno krpo in pustimo počivati pol ure.
  6. Testo razdelimo na štiri enako velike dele.
  7. Iz vsakega dela oblikujemo kroglo in jo rahlo sploščimo.
  8. Kroglo položimo na pomokano delovno površino in z valjarjem zvaljamo v okroglo in približno 3 mm debelo “palačinko”.
  9. Veliko ponev dobro segrejemo in nato vanjo položimo piadino.
  10. Ko se na spodnji strani pojavijo rjavi madeži, piadino obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
  11. Pazimo, da je ne pečemo predolgo, saj lahko postane suha in trda.
  12. Postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh piadin.
  13. Piadine lahko nadevamo ali pa postrežemo kot prilogo k različnim jedem.

Kekec vam želi dober tek!

Nasvet: Piadine lahko kupite že pripravljene v trgovini, lahko pa jih pripravite tudi sami doma.

Zanimivost: Piadina je vrsta italijanskega kruha iz področja Romanje. Obstajata dve izraziti vrsti piadine: romagnola in riminese. Ločujeta se po debeli in pripravi. Piadina romagnola je debelejša (do 1 cm) in se po peki suši navpično, da izhlapi čim več vlage. Medtem ko je piadina riminese veliko tanjša (1-2 mm) in upogljiva. Pri tej vrsti piadine je važno, da zadrži vlago, zato takoj po peki se hladi na krožniku ali drugi primerni podlagi ter se vse nakopiči na kup tako kot pri nas palačinke.

Vas zanima več hitrih receptov, nasvetov, novosti in zanimivih tedenskih objav? 

Sledite nam tudi na Facebooku in Instagramu.