Kekec, recept za kruh. Hiter in enostaven recept za pripravo domačega kruha, kot so ga pekle naše babice.

Babičin domači kruh

Babičin domači kruh 2560 1707 admin

Babičin domači kruh

Kekec je pripravil hiter in enostaven recept za pripravo domačega kruha, kot so ga pekle naše babice. Navsezadnje ni lepšega občutka kot vonj po sveže pečenem kruhu, ki prihaja iz babičine kuhinje.

Vse, kar še potrebujete, je Kekec pašteta, ki jo boste z največjim užitkom namazali na svoj čisto prvi sveže pečen Kekčev kruh. Poskusite Kekčev enostaven in hiter recept za pripravo domačega kruha in naredite najboljši domači kruh do sedaj. Mogoče z okusom pozitivno presenetite še svojo babico.

Sestavine:

  • 500 g bele moke
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 žlici olivnega/rastlinskega olja
  • 400 ml mlačne vode (ne vrele)
  • ½ kocke kvasa

Postopek:

  1. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo čajno žličko sladkorja in malo mlačne vode.
  2. Premešamo in pustimo, da vzhaja.
  3. V večjo skledo damo moko in sol ter premešamo.
  4. Na sredini naredimo “jamico,” v katero dodamo olje in mešanico kvasa, sladkorja in mlačne vode, ki smo si jo pripravili na začetku.
  5. Premešamo in dodamo preostanek mlačne vode po občutku.
  6. Maso odložimo na površino za gnetenje, kamor posipamo malo moke.
  7. Gnetemo približno 10 minut.
  8. Ko je masa svileno gladka, jo postavimo v naoljeno posodo.
  9. Posodo pokrijemo in pustimo maso vzhajati približno 1 uro do točke, ko masa dvakrat poveča svoj volumen. Lahko pa jo čez noč postavimo kar v hladilnik.
  10. Pekač obložimo s peki papirjem in ga postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 220-240 ℃. 
  11. Iz mase odstranimo mehurčke zraka tako, da jo nekajkrat udarimo ob podlago.
  12. Maso pred peko še enkrat oblikujemo, če je le-ta izgubila obliko.
  13. Vzhajano testo položimo v topel pekač, ki ga lahko pokrijemo ali odkritega postavimo v predhodno ogreto pečico.
  14. Pečemo približno 15 minut na 220-240 ℃, nato pa še približno 20 minut na 200-220 ℃.
  15. Kruh ohladimo na rešetki in ga ne pokrivamo.

Za popoln zaključek okusnega obroka na kruh namažite vaš najljubši okus Kekec paštete. Lahko ga postrežete h golažu ali jeste ob mesnem, govejem in piščančjem narezku.

Za več idej in Kekčevih receptov kliknite na povezavo.